Pazartesi, Mayıs 6, 2024

TÜKAL’den Anlamlı Etkinlik

spot_img

Tüm Kadın Lobisi Başkanı Betül Akman ve yönetim kurulu üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nü anlamlı bir etkinlikle kutladı. Türk Japon Vakfı’nda düzenlenen organizasyon, araştırmacı yazar Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu’nun sunumuyla “Cumhuriyetin Yeni Yüzyılı’nda Mimoza Kadınları” başlığı altında gerçekleşti. Mimoza çiçeğinin sağlam köklere sahip olması ve kırılgan doğası sebebiyle sembolize ettiği etkinlikte, Tüm Kadın Lobisi üyeleri ağırlıklı olarak sarı renkli kıyafetler tercih etti.
Etkinlikte bir konuşma yapan Betül Akman, Dünya Kadınlar Günü’nün kadın haklarının kazanılması, geliştirilmesi ve farkındalık yaratılması için kritik bir öneme sahip olduğunu vurguladı. Akman, Cumhuriyet’in ilk yıllarında Türk kadınına verilen eşit haklar mücadelesinin, dünya genelinde pek çok ülkeden önce Atatürk tarafından başlatıldığını ancak bu mücadelenin yasal alanda sınırlı kaldığını ve sosyal alanlarda ilerleme sağlanamadığını belirtti. Kadın-erkek eşitliğinin hala eğitim ve istihdamda gerçekleşmediğine dikkat çeken Akman, kadına yönelik şiddet, tecavüz ve namus cinayetlerinin bu eşitsizliği derinleştirdiğini de sözlerine ekledi.
Daha sonra kürsüye gelen araştırmacı yazar Ceylan Adanalı Kabadayıoğlu, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü’nün kökenlerine değinerek başladığı konuşmasında önemli konulara temas etti. Özellikle Doğu illerindeki köylerde kız çocuklarının eğitimine destek veren Kabadayıoğlu, bu mücadelesinden edindiği deneyimleri paylaştı. Türkiye’de eğitimde bir seferberlik başlatılması gerektiğini savunan Kabadayıoğlu, Köy Enstitüleri’nin ruhunun yeniden canlandırılması gerektiğini de vurguladı. Kurtuluş Savaşı’nda önemli rol oynayan kadın figürleriyle ilgili hikayeleri de katılımcılarla paylaşan Kabadayıoğlu’nun sunumuna, opera sanatçıları İpek Böler ve Cumhur Böler de seslendirdikleri türkülerle renk kattı. Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doktor Cihan Yücel tarafından piyano dinletisinin de gerçekleştiği organizasyona, Ankara Sanayi Odası’nın ilk kadın üyesi Birten Gökyay ve Türkiye’nin ilk kadın futbol hakemi Elmas Arabacı gibi isimler de katılım gösterdi.

Benzer Haberler

spot_img
spot_imgspot_img